Biodynamické víno můžete ochutnat i u nás

Návrat k přírodě zažívá v poslední době nebývalou renesanci a čím dál víc se týká i vína. Mnohem častěji než dříve se tak můžete setkat s takzvanými biodynamickými víny. Ochutnat je můžete i v síti kaváren J&T Banka Café.

Běžná vína zná každý, v České republice už poměrně zdomácněl i pojem biovíno. Ale co je biodynamické víno, ví zatím jen málokdo. Biodynamická vína jsou vína bez použití jakýchkoliv chemických látek, herbicidů, pesticidů, umělých barviv, kvasinek, aromat a ostatních syntetických přídavných látek. V podstatě jde o jakousi nadstavbu bio vín. Čím zdravější a odolnější je vinná réva, tím lepší jsou její hrozny a právě takové je biodynamické víno.

Průkopníkem a zakladatelem biodynamického zemědělství byl Rudolf Steiner, počet propagátorů biodynamiky ve vinohradnictví však v posledních letech výrazně roste. Hlavními zásadami biodynamického způsobu výroby hroznů a vína je návrat do minulosti zhruba před 150-200 lety. Biodynamická vína se od bio vín – o vínech z konvenčního zemědělství ani nemluvě – odlišují ve třech zásadních parametrech. Za prvé v používání speciálních biodynamických preparátů, které posilují a chrání rostlinu v jejím přirozeném růstu a ozdravují „nemocnou“ půdu. Dále je biodynamické vinařství charakteristické tím, že ekologická opatření šetřící přírodu nekončí na vinohradě – jako je tomu u bio vín, ale pokračují i po sklizni při výrobě vína samotného. Třetí zásadní odlišností je pak využívání biodynamického kalendáře podle fází Měsíce. Kombinace těchto tří faktorů pak dává vzniknout vínu, které má v rozumném dávkování pozitivní účinky na lidský organismus: uvolňuje stres, posiluje obranyschopnost, zabraňuje předčasnému stárnutí, alergiím, srdečním a oběhovým nemocem, snižuje riziko rakoviny a posiluje potenci. Výhodou biodynamických vín je fakt, že mají většinou příběh a stojí za nimi výrazná, důvěryhodná vinařská osobnost, což ocení nejen zákazníci, ale i sommeliéři, jimž se pak víno lépe nabízí.

To je i případ biodynamického vína z vinařství Collestefano v Marche v Itálii, které můžete aktuálně ochutnat v našich kavárnách. Vinařství se nachází v kopcovité oblasti ve vnitrozemí regionu Marche v nadmořské výšce 420 metrů nad mořem. Náhorní plošina širokého údolí se táhne od jihu na sever a je chráněná umbrijskými Apeninami, které oblast oddělují od vlivu Jaderského moře. Díky tomu je zde velice chladno a sucho s výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. To ve spojení s vápenito – písčitou půdou tvoří ideální podmínky pro pozdně dozrávající odrůdu Verdicchio di Matelica, která se zde pěstuje už od dob Římanů.

Současný majitel, vinař Fabio Marchioni vyrostl v zemědělské rodině na statku Collestefano. Vystudoval enologii v Anconě. Po studiích odešel na stáže do Německa kde se od špičkového vinaře Paulina Kopfera naučil techniku produkce biologického vinohradnictví. V roce 1998 se pak vrátil na rodný statek, kde přesvědčil otce ke změně vedení vinice a převzal kompletní zodpovědnost za obdělávání vinohradu a výrobu vína. Po dvanácti letech tvrdé práce je jeho Verdicchio považováno za referenční ve všech špičkových restauracích a vinotékách a získává nejprestižnější mezinárodní ocenění.

 

Verdicchio di Matelica DOC

Lisuje se z odrůdy Verdicchio di Matelica 100%. Vinice má severozápadní expozici a dává svěží víno pikantní šťavnaté kyseliny a příjemné minerality. Na nose je velice jemné, s tóny bílého ovoce a bylin. Kvasí a zraje v nerezu.

 

Ochutnejte v J&T Banka Café:

- 0,14 dcl za 150 Kč

- 0,7 l za 600 Kč

J&T BANKA Café